Recent hebben we met de andere vrijwilligers de borders van het jachthuis Sint Hubertus bekeken. De borders zijn nu in het tweede groeiseizoen.
De borders zijn groen en er bloeien veel planten. Dat is natuurlijk heel wat gezien de droogte van dit voorjaar en de eerste helft van deze zomer. We hadden de border samengesteld uit ‘deerproof’ en droogte verdragende soorten. Er zijn gelukkig veel soorten die niet of nauwelijks worden gegeten; Aster, Baptisia, Carex, Euphorbia, Geranium Oreganum, Perovskia, Phlomis, Salvia, Sporobolus, Teucrium, Verbascum en Viola. Daarbij zitten ook een paar soorten die wel gegeten worden maar goed blijken terug te groeien zoals de Aster, Gaura en Carex.
Jammer is dat vooral de soorten die het zomerbeeld moeten bepalen dit jaar slechter bloeien en groeien. De edelherten vinden tot onze verbazing de bloemen van de Echinacea, Rudbeckia en Kniphofia erg lekker. Daarnaast blijken ze dit jaar ook het groen van de Gaura lekker te vinden. Allemaal soorten die in ons onderzoek naar ‘deerproof’ soorten op de Amerikaanse- en Engelse lijsten naar voren zijn gekomen. Vrijwilligers die de borders onderhouden monitoren de groei en schrijven, elke twee weken, op welke soorten bloeien, gegeten worden en of er sporen zijn van rood wild. Samen trekken we conclusies uit de monitoring. Het geeft ons de mogelijkheid de border gericht aan te vullen. Eigenlijk is het te snel om conclusies te trekken, maar we doen toch maar een gooi.
De verminderde groei kan verschillende oorzaken hebben:
- De voedingstoffen uit de aanplant potjes zijn op, de planten moeten het nu doen met de armere en drogere Veluwse bodem. Wortels moeten dieper groeien, dat kost tijd. De planten hebben daardoor een terugslag in groei en bloei.
- Er is door het droge voorjaar, in het Nationaal Park minder te eten voor de edelherten.
- In de tuin zijn de rozenperken weggehaald om vervangen te worden. Daar werd door de edelherten veel van gegeten. Wellicht dat ze nu (hopelijk tijdelijk) overgestapt zijn op de borders.
- Het lijkt er op dat rood wild in het Nationaal Park andere eetgewoontes heeft dan die in Amerika en Engeland. We vinden het belangrijk dat een plant in bloei komt. Wellicht komen op de ‘deerproof’ lijsten soorten voor die wel blijven leven, maar niet bloeien.
- De netten, die jonge planten en groeischeuten in het voorjaar moeten beschermen, zijn in 2023 eind maart verwijderd. Dit is twee tot drie maanden eerder dan in het eerste groeiseizoen. Wellicht dat een deel van de planten nog mals was.
Het idee is nu om de ‘deerproof’ lijsten nog een keer goed te analyseren en in het najaar in te boeten met nieuwe soorten. De bestaande planten laten we staan om ze volgend jaar ook weer te kunnen volgen in groei en bloei. Ook willen we de netten zo lang mogelijk laten hangen.
De tuin rond het jachtslot Sint Hubertus is onderdeel van het Rijksmonument en moet gezien de bezoekersstromen een visitekaartje zijn. Om de borders en overige tuindelen goed te ontwikkelen zou de beste ingreep zijn om het probleem bij de bron aan te pakken; het weren van roodwild uit de tuin, bijvoorbeeld door het plaatsen van hekken. Dit past echter niet binnen het beleid van het Nationaal Park Hoge Veluwe. Elk nadeel heeft zijn voordeel; het geeft ons en de andere vrijwilligers de mogelijkheid geleidelijk robuuste borders te ontwikkelen die deerproof en droogte bestendig zijn!