De voortuin- proeftuin

Gelukkig, het heeft meer geregend dan vorig jaar. De nieuw ingeplante en de ingezaaide proefveldjes doen het goed. De gezaaide soorten die in ieder geval al opkomen zijn Malva, Echinacea , Salvia, Euphorbia, Baptisia en Foeniculum. Ook de twee velden die vorig jaar zijn opgekomen groeien goed. Het valt me op dat de gezaaide planten direct penwortels ontwikkelen en daardoor beter tegen droogte bestand zijn dan de geplante soorten. Ze gaan dus gelijk op zoek naar water. Nadeel is dat ze zich moeilijk laten verplanten, maar daar was het ons niet om te doen!

De boomgaard- bijentuin
De bijenstal staat in middels op de boomgaard gericht. Waardoor de bijen ongestoord weg kunnen vliegen. De vegetatie in de boomgaard ontwikkeld zich tot een gemengd margriet-/ klaprozenveld met hier een daar smeerwortel. Ik ben benieuwd hoe lang de bloei van deze soorten doorloopt en of er nog meer soorten inkomen. Rondom de boomgaard ligt een graspad. We zullen de vegetatie in de boomgaard pas maaien als de appels en peren geplukt kunnen worden.

De achtertuin- perennial meadow
Ook de zaaivakken in de achtertuin ontkiemen goed. Als eerste actie heb ik de klaprozen en wilde peen, die vorig voorjaar gezaaid zijn, voor 90% verwijderd om meer warmte en zon op de bodem te krijgen. In deze vakken herken ik vooral de Echinacea, Rudbeckia, Foeniculum en Malva.

In drie vakken heb ik weer éénjarigen gezaaid. Het zaad heb ik van de planten gewonnen die vorige jaar hebben gebloeid. 1 gram per m2 leek me genoeg omdat er ook nog zaad is gevallen. Opvallend is wel al het vak met de oranje Escholtzia. Deze hebben we gewonnen uit zaad van een paar planten die in de tuin stonden. Ik heb maar 8% aan het zaadmengsel toegevoegd, maar het is lekker overheersend. Lijkt wat dat betreft wel op de Nederlandse papaver.

De irisvijver

De vijver wordt onze Iristuin! Langs de oevers en in het water hebben we verschillende soorten irissen gezet met hoofdzakelijk een blauwe of gele kleur. Door de verschillende soorten ontstaat ook een langere bloeiperiode. In het water natuurlijk de gele lis (Iris pseudacorus), maar ook Japanse irissen (Iris intermedia). Op de overgang naar het talud staan Iris siberica en japanse irisssen. In het droge talud, op de zon staan baardirissen (Iris germanica) in de meest waanzinnige kleuren.

De oevers zijn verder ingeplant met soorten die in de oorspronkelijke tuin in de zon stonden, maar schaduw nodig hebben zoals zoals hosta’s, bonte zegge en liriope. Deze soorten hebben we aangevuld met grote zegge, varens, Brunnera en Hemerocallus., soorten die bloeien als de Irissen dat niet doen. Bij de vijver is ook een vak beplant met Miscanthus chinensis ‘Gracimillus’. Het sierlijke, fijne prachtriet vormt achtergrond voor de vijver. Als proef zijn tussen het hoge siergras hoge vaste planten gezet als solidago rigida, persicaria polymorpha en Aster amestinus ‘Freiborg’. Als onderlaag is Pennisetum ‘Penelope’ aangebracht. De siergrassen komen uit het kweekvak van de proeftuin.

Om een beter watermilieu te krijgen hebben we water- en zuurstofplanten geplant. Natuurlijk eerst een waterpak aangeschaft zodat we ook het onderhoud makkelijker wordt. De eerste middelste groene kikkers en kleine watersalamanders zijn al gesignaleerd. En aan het geluid te horen hebben ze het goed naar hun zin.
Ook het gazon vraagt aandacht!
Het gazon rond het huis en de paden zullen we intensief (1 x per week) maaien zodat daar ruimte is voor lage soorten als madelief, ereprijs en paardenbloem. Verspreid over de tuin en langs de vijver stonden pinksterbloemen te bloeien. Niet veel, maar wel aanwezig. We willen de pinksterbloemen verder ontwikkelen en hebben delen van het gazon pas na de zaadzetting, eind mei, gemaaid.

Een deel van ons gazon ontwikkelt zich inmiddels tot een bloemenrijk grasland met uitgemaaide paden. Naast madeliefjes, smalbladige weegbree en paarse dovenetel staat er veel hondsdraf, thijm-ereprijs en op de nattere delen veldbies, kleine zegge en vijfvingerkruid. De delen die we laten groeien maaien we eind juni, andere delen pas in augustus en een aantal randen pas in het voorjaar. Ik hoop dat we het consequent volhouden zodat op de verschillende plekken ook verschillende vegetaties ontstaan. In een van de wadi’s staat inmiddels puntwederik, zegge en gele lis.
