Door Het Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn we in 2021 gevraagd om samen met de andere vrijwilligers de borders voor het Jachthuis Sint Hubertus opnieuw te ontwerpen en in te planten. Voor ons de uitgelezen kans om de beplantingsmethodiek van James Hitchmough en Nigel Dunnet in het groot uit te proberen. Het is een meer ecologische benadering waarbij een dynamische border ontstaat. De soorten en aantallen per soort en de plek zijn bewust gekozen, maar de planten kunnen ook van plaats veranderen door uitzaai en sterfte. In onze eigen tuin hebben we daar al wat ervaring mee opgedaan zie onze blog perannual meadow en nu dus rond het Jachthuis.
De borders bij het jachthuis maken deel uit van het ensemble dat begin vorige eeuw door Berlage is ontworpen. Het is een symmetrisch ontwerp dat over de as van het jachthuis is gespiegeld. Het bestaat uit een aantal rozenvakken en twee borders aan de zuidzijde van de tuin. In de loop der tijd zijn de borders op verschillende manieren ingevuld afhankelijk van de tijdgeest maar altijd met respect voor het oorspronkelijk ontwerp. Het plan voor de borders past in een restauratie– en ontwikkelingsplan voor de tuin van het jachthuis.
De laatste jaren hebben de edelherten in het park de tuin ontdekt en doen zich te goed aan de jonge rozenscheuten en de vaste planten. Dus de vraag aan ons was om daar bij het ontwerp rekening mee te houden. Naast rasters die de tuin nu al afschermen zijn we op zoek gegaan naar een sortiment dat ‘deerproof’. In Amerika en in het Verenigd Koninkrijk is daar op de grote landgoederen al meer ervaring mee en op basis van die informatie is het sortiment samengesteld.
Omdat je op zo’n locatie sneller resultaat wilt, is er niet gekozen voor de methodiek van Jame Hitchmough die de vaste planten als een natuurlijke kruidenvegetatie zaait. Voor deze border is gekozen voor de FLOW methode van Nigel Dunnet. Meer daar over kun je lezen op onze blog over de Perenial Meadow.
Begin oktober 2021 zijn de borders aangeplant. Eerst hebben Marcel en Aleks de planten uitgelegd en daarna zijn alle 2000 planten door een team van vrijwilligers ingeplant. Daarna zijn er tussen de vaste planten nog bollen geplant zodat de border al begin volgend jaar in bloei staat. Omdat de planten direct van de kwekerij komen en dus nog lekker sappig zijn, worden de borders in het voorjaar afgeschermd door gaas.
De groei van de borders wordt door vrijwilligers gemonitord. Hierdoor kunnen we inspelen op ontwikkelingen. In de zomer 2023 bleek dat de borders goed groeien en er veel planten bloeien. Dat is natuurlijk heel wat gezien de droogte van de eerste twee groeiseizoenen. Maar het bleek ook dat een van een aantal soorten toch onderdelen worden gegeten zoals de bloemen van de Echinacea en Rudbeckia.
Wil je meer weten over de ontwikkeling van de border en deerproofplijst die we gaande weg ontwikkelen. klik dan op deze link deerprooflijst