Op deze pagina houden we de ontwikkelingen van de borders van Jachthuis Sint Hubertus, in Het Nationaal Park Hoge Veluwe, bij. De borders zijn ontwikkeld met droogtebestendige soorten die ook nog eens deerproof zijn. Per jaar vullen we aan welke soorten het goed doen en welke door de edelherten cq rood wild worden gegeten, maar zich herstellen. Dit wordt gemonitord door vrijwilligers die de borders onderhouden en helpen bij het ontwikkelen van de deerprooflijst. Click op de foto voor meer informatie over de planten.
Planten die het goed doen

Maarts viooltje

Scheefbloem

Ooievaarsbek

Salvia

Indigo lupine

IJzerhard

Meisjesogen

lampepoetser

Bergsteenthijm

Duizendblad

Zwarte toorts

Echte gamander

Marjolein


Kattenkruid


Reuzenlavendel

Montbretia



Planten waarvan vooral de bloemen worden gegeten door het roodwild


Zegge

Zonnehoed

Vuurpijl

Vuurpijl

Zonnehoed

Prachtkaars

Herfstaster
De ontwikkeling in het kort
Begin oktober 2021 zijn de borders aangeplant. Omdat de planten direct van de kwekerij kwamen en dus nog lekker sappig zijn, worden de borders, de eerste jaren, in het voorjaar afgeschermd door gaas. Door geen water of voedingstoffen te geven zullen de planten langzamer groeien, compacter en steviger worden.

De groei van de borders wordt door vrijwilligers gemonitord. Hierdoor kunnen we inspelen op ontwikkelingen. In de zomer 2022 zijn de borders goed gegroeid. De netten zijn eind mei verwijderd, op het moment dat de planten er doorheen begonnen te groeien. Veel planten hadden een fantastische bloei. Dat was natuurlijk heel wat gezien de droogte van dat eerste groeiseizoen.

In 2023 zijn de netten in maart al verwijderd. Eind 2023 bleek dat een van een aantal soorten toch onderdelen worden gegeten zoals de bloemen van de Echinacea en Rudbeckia. Een soort als Gaura, die het eerste jaar volop had gebloeid kwam nu bijna niet in bloei.

Er zijn gelukkig veel soorten die niet of nauwelijks worden gegeten; Aster, Baptisia, Carex, Euphorbia, Geranium, Oreganum, Perovskia, Phlomis, Salvia, Sporobolus, Teucrium, Verbascum en Viola. Daarbij zitten ook een paar soorten die wel gegeten worden maar goed blijken terug te groeien zoals de aster.
In 2024 zijn de borders aangevuld met nieuwe droogte bestendige en deerproof soorten; Crocosmia, Boltonia, Calaminta, Achillea, Coreopsis grandiflora, Liatris en Iberis. Daarbij was het natuurlijk ook belangrijk dat de bloei in de zomer weer een hoogtepunt kan bereiken. De planten bleken niet allemaal op deze plek goed te groeien. De Boltonia en Coriopsis grandiflora bleken toch opgegeten te worden, terwijl een aantal planten gewoon is verdwenen. De kant van hete Theehuis had overigens de meeste uitval. Wellicht omdat deze kant na sluitingstijd rustiger is. Aan de kant van het speelhuisje worden af en toe ook s’avonds gasten ontvangen.
In 2025 zijn de borders opnieuw aangevuld, nu met grotere planten zodat ze beter kunnen opboxen tegen de bestaande soorten. De nieuwe soorten zijn Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, Coreopsis verticillata ‘Zagreb” , Geranium ‘Ann Forkland’, Rudbeckia fulgida ‘City Garden’, Sedum ‘Herbstfreude’.
De losse netten zijn vervangen door gaaswerk en dit jaar langer aanwezig geweest. De eerste planten die door het gaas dreigden te prikken zijn teruggesnoeid.
De oude planten, die dus deels gegeten worden hebben we laten staan om te kijken hoe zij zich verder ontwikkelen en of ze elk jaar opnieuw worden gegeten of dat ze hier doorheen kunnen groeien. Op deze manier willen we voor deze plek een passende deerprooflijst ontwikkelen.
Meer over het ontwerp van de border bij het Jachthuis.