Wat fijn die afwisseling van zon en regen. De tuin is lekker groen en de planten groeien als nooit tevoren.

Voortuin-proeftuin
Het is altijd weer een afweging; sproeien of niet! Eigenlijk wil ik dat uit principe niet, ik wil een tuin ontwikkelen die tegen de droogte kan, maar Ik heb de nieuwe ingezaaide vakken toch 3x gesproeid. James Hitchmough adviseert om de zaaivakken 2x per week te sproeien, dan heb je de grootste opkomst. Met de regen van deze zomer was dat naar mijn idee niet echt nodig. Omdat ik de vier nieuwe proefvakken bij elkaar heb gelegd was het sproeien een fluitje van een cent.

Deze keer zijn er echt meer soorten ontkiemt en doorgegroeid. Naast de verschillende soorten zonnehoed en wolfsmelk zijn er ook verschillende asters opgekomen. De twee vakken die vorig jaar goed zijn ontkiemt groeien prima; de Echinacea bloeien zelfs al overvloedig, een jaar eerder dan verwacht!

Het vak waar ik verschillende soorten gras gemengd heb geplant, vond ik wat saai. De buurman had nog lelies over. Dat leek me wel mooi; grassen met ertussen lelies. Het was fantastisch in de aanloop naar de zomer, maar nu in de volle zomer weer een beetje saai. Straks komen de pluimen van de lampepoetser, maar wat doen we in de tussentijd? Er is wel St. janskruid opgekomen (Hypericum perforatum). Dat is een mooie combinatie. Ik twijfel tussen de perforatum en androsaemum ‘Cornflakes’ die langer bloeit en mooie vruchten heeft. Net iets gecultiveerder en hoger, maar niet overdreven.

Ik denk dat ik een deel van de graskwekerij handhaaf. De vakken van 2x 2 meter zijn fantastisch. In het voorjaar heb ik tussen het fijne pracht riet (Miscantus chinensis ‘Gracimillus’) ijzerhard gezet. Tussen het parelgras (Sporobolus heterolepsis ‘Cloud’) heb ik duizendblad laten groeien. Wat je met twee soorten al niet kunt bereiken! Proefvakken geslaagd, op naar de volgende ronde!

Boomgaard-bijentuin
De margrietenweide is begin juli, na de zaadvorming en het ineenstorten van de vegetatie gemaaid. Het licht glooiende maaiveld is weer zichtbaar, eigenlijk een mooie seizoensverandering. We gaan nu maaien tot de appels en peren zijn geplukt. Hopen dat we volgende jaar nog meer margrieten hebben!
De bijen hebben dit jaar minder geleverd dan voorgaand jaar. Door het koelere voorjaar is alles, en dus ook de bijen, later op gang gekomen.
Achtertuin-perennial meadow
De twee vakken in de achtertuin die zijn ingezaaid met vaste planten doen het fantastisch. Soms heb ik het idee dat de vaste planten beter kiemen en groeien als er eenjarige planten boven staan. In een vak vormt de coreopsis tinctoria de bovenlaag en in het andere vak de middelhoge meerbloeminge zonnebloem. In beide vakken zijn deze soorten zelf opgekomen uit het gevallen zaad van vorig jaar. Als er al eenjarigen hebben gestaan is het toevoegen van 10% eenjarigen in het vaste plantenzaaimengsel dus niet nodig. Handig om te weten. Om de jonge vaste planten wat licht en lucht te geven zorg ik er wel voor dat de eenjarigen niet te dicht staan.

De nieuwe Dommelmeander
Met het wisselende weer staan op de laagtes van onze zelf gemaakte Dommelmeander, soms vol met water en soms leeg. De grote wederik (Lysimachia vulgaris) en Kattestaart (Lytrum salicaria) er bloeien volop. Ook het liesgras komt weer op. Het is een mooie plant met een mooie bloeiwijze, maar kan enorm de overhand krijgen. Ik hou hem in toom door het liesgras met wortels en al uit te trekken. In de vijverrand is moeraswederik (Lysimachia thyrsiflora) opgekomen. Niet echt een overweldigende bloeier, maar wel leuk.

Het nieuwe sinusmaaien werpt zijn vruchten al. De vegetatie is dit jaar al gevarieerder en er bloeien, tot onze verbazing, hier en daar breedbladige wespenorchissen.
We gaan dus door met het sinusbeheer waarbij verschillende delen van het gras op verschillende momenten wordt gemaaid. Door dit beheer ontwikkelen we als het goed is verschillende vegetatietypen.
