Een park met veel tijdlagen om te ontdekken
publieksprijs voor ruimtelijke kwaliteit Gelderland 2017
Vereniging Bredevoorts Belang heeft de opdracht gegeven om het park Sint Bernardus te revitaliseren en de vesting van Bredevoort in het park beleefbaar te maken. Het huidige park is aangelegd op de geslechte vesting maar dat is in het huidige park niet meer zichtbaar.
In het oorspronkelijke park zijn verschillende tijdlagen afleesbaar. De periode waarbij het gebruikt werd door de zusters Franciscanessen is nog het best bewaard gebleven. Kenmerkende onderdelen zijn een boomgaard, grasvelden van voormalige moestuinen, een bospark en verschillende follies zoals een Lourdesgrot, TBC-huisje en een theepaviljoen.
Aan het park wordt een nieuwe laag toegevoegd; de laag van de 17e eeuwse vestingperiode. Een zwevend vestingpad volgt de contour vande vesting. Langs het pad liggen een aantal nieuwe follies die verwijzen naar de vesting periode. Aan de kant van de gracht is onderbeplanting verwijderd om de gerichtheid op de vestinggracht en het schootvrije veld te vergroten.
In het vestingpark Sint Bernardus worden de verschillende sferen versterkt door de aanplant van bomen, hagen en heesters. De padenstructuur wordt vereenvoudigd.Aan de kant van de gracht is onderbeplanting verwijderd om de gerichtheid op de vestinggracht en het schootsvrije veld te vergroten.
De follies zijn afgeleid van de doorsnede van de oude vesting. De (huis)vesting biedt nestgelegenheid en een overwinteringsplaats voor allerlei vogels en kleine zoogdieren. De tweede follie is een uitkijkpunt over de gracht en het schootvrije veld. De derde follie is een speelelement met schommel, klimwand en glijbaan. De follies zijn zeven meter hoog, de hoogte van de oude vestingwal.
21 maart 2016 heeft Bredevoort de prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit Gelderland gewonnen.
Het maandblad Monumentaal heeft een artikel geplaatst over het Vestingpark.