Het kralenveld van Rijnsburg
In de nieuwe woonwijk De Horn in Rijnsburg (Katwijk) is het Merovechpark aangelegd. Het park ligt op een grafveld uit de Merovingische periode. Het grafveld is een Rijksmonument.
Om het grafveld te beschermen, grond te bergen en het park een eigen karakter te geven hebben we een spannende grondvorm gemaakt; een helling met in het midden een horizontaal vlak. Het hellende vlak is gericht op de nieuwe Vlietmeander; een voormalige kreek die het grafveld begrensde.
Op het hellende vlak zijn meer-stammige bomen geplant. Centraal ligt een cirkelvormig grasveld. Deze open plek in het bos verbeeld het grafveld. Het is een mystieke ruimte omgeven door sprookjesachtige bomen. Op het grasveld liggen XXL kralen. Ze refereren naar de vele kralen die in de graven van de Merovingers zijn gevonden.
De XXL kralen zijn speel-, klauter- en zitelementen. Het grasveld kan voor allerlei activiteiten worden gebruikt;voetballen, Koningsspelen, picknicken enz. Het karakter blijft onveranderd.
In de buitenring met de meer-stammige bomen en het ruigere gras kan veel meer; het is maar net waar de bewoners behoefte aan hebben; Klim- en klautertoestellen, boomhutten, fitnessapparaten enz. De entrees naar het park zijn belangrijke plekken. Er worden afwijkende boomsoorten geplant en er zijn borders van vaste planten en bollen. Deze borders refereren qua vormgeving aan ‘de gesp van Rijnsburg’. Ook de zitting van de parkbankjes refereren naar dit patroon.
In 2016 is gestart met de uitvoering; eerst werd het grondlichaam aangebracht. Nadat het grootste deel van de woningen was gebouwd werd het park in mei 2020 afgerond.
Het ontwerp is gemaakt in samenwerking met Paul de Kort (beeldend kunstenaar) en Menno Dijkstra (archeoloog). Cor Unum ceramics & art heeft de Reuzenkralen gemaakt.
Na goedkeuring van het ontwerp door de gemeente, heeft het Leids Dagblad, op basis van een interview, een artikel gepubliceerd over het nieuwe park.
Meer informatie op de site van gemeente Katwijk