KLEI keramiek magazine, juli-augustus 2024, exponieuws
In Galerie Silex laat Marcel Eekhout in de tentoonstelling ‘ Stuifmeelkorrels en meer… werk zien dat is gebaseerd op ‘…het mooiste fijnstof dat we hebben’, namelijk stuifmeelkorrels. De projecten Stuifmeelkorrels en 10 KiloKlei, zijn speciaal voor deze expositie gemaakt. De gedachte is een positieve draai te geven aan het mooiste fijnstof dat we hebben en aan onze overschotmaatschappij.

Stuifmeelkorrels; het mooiste fijnstof dat er is.
Stuifmeelkorrels zijn intrigerend. Ze beschermen bijen tegen schadelijke micro-organismen en zijn van groot belang voor de opbouw van een bijenvolk. Sommige mensen mengen het door de yoghurt om het immuunsysteem te versterken. Maar er zijn ook veel mensen allergisch voor stuifmeel. De slechte naam die dit fijnstof langzaam krijgt was de aanleiding om ze uit te vergroten en te laten zien hoe mooi ze eigenlijk zijn. Aleks Droog heeft bloemportretten gemaakt die het stuifmeel laten zien.

Huid
Naast de intrigerende korrelvormen, die per plantsoort uniek is, is de huid van belang. Voor de keramische korrels zijn door Marcel speciale korstmos- en druppelglazuren ontwikkeld. De vorm- en glazuurstudie van de keramische stuifmeelkorrels is op de expositie te zien.

Ook het project 10 KiloKlei is speciaal voor deze expositie bij Silex gemaakt. De uitgedroogde kleibroodjes van 10 kilo en glazuurrestanten schreeuwden om een duurzamer leven dan de container. Het overschotmateriaal is geupcycled. Het resulteert is een 20 tal 10 KiloKlei-vazen. Vanuit kleischetsen zijn ook nog Basaltvazen en Pannenkoekenvazen ontwikkeld.
Bordjes
Het project 100 verloren buitenplaatsen, dat te zien was op de Glas- en Keramiekbiënnale, verbeeld het veranderende landschap waarin wij leven. Het bestaat uit 100 porseleinen bordjes die als het ware ruw uit de aarde zijn gescheurd. Het zijn 100 verdwenen landschappen. 100 minilandschapjes met vage gesleten landschapspatronen. (zie Klei magazine nr 4, juli/aug 2023)
Er zullen ook Reuzenkralen liggen die samen met Cor Unum zijn gemaakt voor een openbaar park. Al met al geeft het een mooi overzicht van 5 jaar werken aan keramiekprojecten met een verhalende benadering
Als Parklaan buitengewone projecten wordt samen met Aleks Droog gewerkt aan installaties voor de buitenruimte. Deze monumentale werken worden samen met Cor Unum gerealiseerd. De Reuzenkralen voor het Merovechpark in Rijnsburg en XXL scheerkommen en kruiken voor het Hof van Solms in Oirschot zullen ook te zien zijn.

Tijdens de expositie houdt Marcel twee lezingen. Op zaterdag 6 juli wordt de opening gecombineerd met een verhaal over de gedachte achter de verschillende projecten. Op zaterdag 31 augustus wordt de expositie afgesloten met een lezing die meer ingaat op het onderzoek- en realisatieproces. Beide aanvang 14.00 uur, locatie Galerie Silex, Den Bosch.