Elke kraal voor het Merovechpark is anders; we werken met vier mallen, vier kleuren klei, drie soorten glazuur en een oneindig aantal mogelijke posities. Daarnaast is de afwerking van de huid van de kraal nog een variabele. Om het overzichtelijk te houden hebben we gekozen voor twee verschillende afwerkingen; glad of licht uitgewassen.
mal vullen patroon in klei aanbrengen bevestingspunten aanbrengen glazuren
Na het vullen en drogen van klei in de mal, worden de twee helften aan elkaar gezet. Vervolgens wordt de opening gemaakt waar de kraal aan de fundering wordt gezet. Na een paar dagen drogen wordt het glazuur- of kleipatroon aangebracht. Voor het kleipatroon wordt een halve cm klei weg geschraapt en opgevuld met een andere kleur. De glazuur wordt vrij grof, met een brede kwast aangebracht. We willen namelijk geen glossy kralen maar ze moeten ouderdom en ambacht uitstralen. Vervolgens drogen de kralen 6 weken, waarna ze in de oven gaan. Het bakken, met langzaam verwarmen en langzaam afkoelen duurt ongeveer 4 dagen.
Een groot aantal kralen is inmiddels, bij Segno d’Arte in Groot Ammers, op de fundering geplaatst. Het betonblok komt straks, onzichtbaar, onder de verharding te liggen.

In het park komen drie groepen kralen te liggen. Per groep is er gekozen voor een basiskleur met accenten. De kralen in het centrale deel van het park hebben overwegend een kurkkleur, die in het noordelijke deel zijn van gele klei. De zuidelijk groep komen verschillende kleuren bij elkaar. De kralen hebben in het park verschillende posities. Ze refereren aan de manier waarop de kralen door archeologen zijn gevonden. De noordelijke groep ligt als het ware nog in de vorm van een halssnoer waar het touwtje net is verteerd. In het centrale deel liggen de kralen ad random. De tijd en het bodemleven hebben er voor gezorgd dat alle kralen chaotisch ten opzicht van elkaar liggen. Het zuidelijke groepje refereert aan een klein armbandje dat gevonden is en hier liggen de kralen dicht bij elkaar.
