Stallen in het landschap

Inrichtingsplan voor reconstructiegebied Graspeel

graspeel-witte-dellen.jpg 
uitwerking Witte Dellen

Parklaan landschapsarchitecten uit Den Bosch heeft samen met architectenbureau De Twee Snoeken voor het LOG Graspeel een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Twee gebieden die in de gemeente Landert liggen zijn uitgewerkt; Witte Dellen en Heihorst. De uitwerkingen geven een goed beeld van de intensieve veehouderijgebieden van de toekomst. Het plan laat zien dat grote stallen en de LOG gebieden ook mooi kunnen zijn. Tijdens het sypposium ' Stallen in het landschap' werd het plan door ontwerpers en beleidsmakers gekozen als beste plan.

 graspeel-heihorst.jpg
uitwerking Heihorst

Het Graspeelerf van de toekomst bestaat uit een grote boomweide op het voorerf, een beplantingssingel aan de zijkant en een brede rietstrook. Op het erf staan gebouwen met een eenvoudige vormgeving en donkere kleur.

Het vernieuwende aan dit plan is dat de landschappelijke inpassing voor een groot deel bestaat uit een rietstrook voor de berging van water. In veel gebieden, waaronder ook LOG Graspeel, moet hydrologisch neutraal worden gebouwd. Dit betekent dat de bedrijven het water, dat op de daken en verhardingen valt, moeten opvangen in een waterberging. Door de rietstroken te gebruiken voor waterberging én als erfbeplanting wordt ruimte bespaard, krijgt natuur een kans en ontstaat een mooi geheel. De stallen worden niet weg geplant maar blijven zichtbaar. De oplichtende rietstrook en donkere stallen geven een fantastisch beeld. Daarnaast wordt het natte karaker dat ooit kenmerkend was voor de Graspeel, weer teruggebracht.

 

graspeel-erf-eigen0.jpg graspeel-erf-eigen2.jpg
graspeel-erf-eigen.jpg graspeel-erf-eigen1.jpg

De stallen zijn ontworpen door De Twee Snoeken. Het vernieuwende aan de architectuur van de stallen is dat de daken én zijwanden van donkergrijze damwandplaten zijn gemaakt en dat de kopgevels volledig bestaan uit bakstenen. Door de geleding van de kopgevel met bijvoorbeeld een garage, kantine of berging krijgen de gevels een spannende en aantrekkelijke vorm. De stallen zijn strak, zakelijk en eenvoudig. Door de donkere kleur lijken ze kleiner.