Het Kralenveld

Het Merovechpark

merovechpark kralenveld

In de nieuwe woonwijk De Horn in Rijnsburg (Katwijk) wordt het Merovechpark aangelegd. Het park ligt op een grafveld uit de Merovingische periode. Het grafveld is een Rijksmonument.

doorsnede merovechpark

Om het grafveld te beschermen, grond te bergen en het park een eigen karakter te geven hebben we een spannende grondvorm gemaakt; een helling met in het midden een horizontaal vlak. Het hellende vlak is gericht op de nieuwe Vlietmeander. Een voormalige kreek die het grafveld begrensde.

vogelvlucht Merovechpark

Op het hellende vlak worden meer-stammige bomen geplant. Centraal ligt een cirkelvormig grasveld. Deze open plek in het bos verbeeld het grafveld. Het is een mystieke ruimte omgeven door sprookjesachtige bomen. Op het grasveld liggen XXL kralen. Ze refereren naar de vele kralen die in de graven van de Merovingers zijn gevonden. De XXL kralen zijn speel-, klauter- en zitelementen. Het grasveld kan voor allerlei activiteiten worden gebruikt; voetballen, Koningsspelen, picknicken enz. Het karakter blijft onveranderd. In de buitenring met de meer-stammige bomen en het ruigere gras kan veel meer; het is maar net waar de bewoners behoefte aan hebben; Klim- en klautertoestellen, boomhutten, fitnes apparaten enz.

De entrees naar het park zijn belangrijke plekken. Er worden afwijkende boomsoorten geplan en er zijn borders van vaste planten en bollen. Deze borders refereren qua vormgeving aan 'de gesp van Rijnsburg'. Ook de zitting van de parkbankjes refereren naar dit patroon.

zitbank met gesppatroon

Het is de bedoeling dat elke bewoner die in deze wijk komt wonen een boekje ‘Gespen en kralen’. In dit boekje staat de geschiedenis van deze plek beschreven. Bij het boekje hoort een kralenkettinkje van gekleurde glazen kralen. Het is een replica van een klein sieraad dat in het grafveld is gevonden.

perdpectief Merovechpark

In 2016 wordt gestart met de uitvoering; eerst wordt het grondlichaam aangebracht. Als de woningen gebouwd zijn wordt het park afgerond. Dat zal rond 2019 zijn.

Het ontwerp is gemaakt in samenwerking met Paul de Kort (beeldend kunstenaar) en Menno Dijkstra (archeoloog). Alle schetsen op deze pagina zijn door Paul de Kort gemaakt.

Na goedkeuring door de gemeente heeft het Leids Dagblad, op basis van een interview, een artikel gepubliceerd over het nieuwe park.

Link naar de projectpagina op de site van gemeente Katwijk