Het nieuwe erf

Besloten erf en vrije natuur

uo walikerplein 150505.jpg


Ten zuiden van Eindhoven ligt een klein buurtschap waar een oude boerderij gerenoveerd wordt tot eigentijdse woning. Voor de tuin, of eigenlijk meer een erf met een natuurgebied, is een ontwerp gemaakt.

De boerderij ligt aan de rand van een Brabants buurschap met veel groen, historische boerderijen en kijkt uit over het open agrarisch landschap met op de achtergrond bossen. Rondom de boerderij staan enkele oude bomen die onderdeel uit maken van de oorspronkelijke erfbeplanting van de boerderij.

Het is een grote tuin, 1,5 ha, die is opgedeeld in drie delen:

  • De siertuin
  • De nutstuin
  • De natuurtuin


De siertuin ligt direct rond de boerderij met terrassen, borders, gazon en sierbomen en –struiken. De tuin wordt begrensd door een strak geknipte haag. Om de siertuin ligt de nutstuin waar ruimte is voor een boomgaard, een moestuin, bessenstruiken en notenbomen.

sfeercollage 2.png
sfeercollage van de siertuin, de nutstuin

Een boerenhaag met meidoorn, veldesdoorn en liguster,  vormt de overgang naar de natuurtuin. De natuurtuin is het meest extensieve deel van de tuin waar de natuur nog meer ruimte krijgt. Er ligt een grote vijver met moeras- en oeverplanten. In het bloemrijk grasland staan groepen bomen en op strategische plekken zijn struikgroepen aangebracht waardoor inkijk beperkt wordt maar zicht op het landschap behouden blijft.