Geheugenspoor

geheugenspoor vlonder met jongens

Het kruispunt in de provinciale weg bij Oude Niedorp/Verlaat is aangepast. Op dit punt komen de N242 en N241 bij elkaar. Deze kruising ligt aan de rand van de Heerhugowaard en is eigenlijk altijd al verkeersknooppunt geweest. In eerste instantie voor de trekschuiten, toen de Heerhugowaard nog een meer was, en later voor het gemotoriseerd verkeer. 
Waterlopen en wegen zijn vergelegd, gedempt en aangepast aan de transportfunctie van de tijd. De historische ontwikkeling is vrijwel niet afleesbaar. Alleen de naam van de brug over de boezemvaart verwijst nog naar de rolpaal die hier ooit langs het jaagpad heeft gestaan.
  
geheugenspoor-oostkade

Wij hebben de tijdlaag van de trekvaart en het jaagpad teruggebracht als een geheugenspoor. Op een aantal punten wordt hij weer zichtbaar. Door de verleggingen van wegen en waterlopen ontstaat een fascinerend spoor dat soms even opduikt. Op een aantal punten ligt het spoor nog netjes langs een waterloop, soms ligt hij in een waterloop of moerasje en kan hij een extra waarde krijgen als aanlegplaats of wandelpad door het riet.

geheugenspoor-vlonder

Op de plaats van de oude rolpaal ligt nu een boezemwatergang. Het geheugenspoor maakt op deze plaats scherpe bocht. Zowel de rand van het meer als de werking van de rolpaal  worden op deze manier verbeeld. Het is een mooie markering van een historisch markante plek. Cultuurhistorie verbeeld.

geheugenspoor-hoefsporenBeeldend kunstenaar Paul de Kort werd door de Cultuurcompagnie Noord-Holland geselecteerd om, in het kader van een meervoudige opdracht, een schetsontwerp voor deze plek te maken. Paul heeft Parklaan gevraagd mee te werken aan deze opdracht. In oktober 2012 werd ons plan geselecteerd door de kunstcommissie en de bewoners.
In juli 2013 werd het project opgeleverd. De vlonders zijn gemaakt door Havenhout in Zaanstad.

aanleg geheugenspoor

Het project werd aangelegd door Hoogvliet bv, Paul de Kort en Parklaan.

informatie, boekje en film over Geheugenspoor op site provincie Noord-Holland