Nederlands Forensisch Instituut

ontwerp voor de tuin van het NFI in Den Haag


nfi-border-2.jpg

Het Nederlands Forensisch Instituut is verhuisd naar een nieuw gebouw in Den Haag-Ypenburg. De Rijksgebouwen Dienst heeft Parklaan gevraagd de buitenruimte te ontwerpen. Het plan is inmiddels uitgevoerd en werd genomineerd voor de Nederlandse Designprijs.

Het Nederlands Forensisch Instituut maakt dingen zichtbaar die voor andere verborgen blijven. Materiaal dat op de plaats van een delict is gevonden, wordt op verschillende manier onderzocht en zichtbaar gemaakt. Het park rond het NFI ligt ook verborgen achter grondvormen en onthult zich langzaam voor de bezoeker van het instituut

nfi-gevel.jpgIn 
In het park achter de grondvormen kun je de historie van de locatie ontdekken. De landingsbaan is een verwijzing naar de geschiedenis van de locatie als vliegveld. De parterre, centrale as, verborgen tuin en grondlichamen zijn gebaseerd op de barokke structuur van het gebouw maar zijn ook geïnspireerd op het landgoed dat hier ooit lag

Ook in de verharding en de beplanting zijn betekenissen verborgen die de medewerkers en de oplettende bezoeker kunnen ontdekken. Een voorbeeld is de bloemenweide en border. De parterre bestaat uit geknipte hagen, voorjaarsbollen en vaste planten. In samenwerking met beeldend kunstenaar Jeroen van Westen is in de border en het grasvlak, als archetype voor het werk van het NFI, een vingerafdruk opgenomen. In het gras is de vingerafdruk vertaald in twee grondsoorten waarop zich verschillende kruidenvegetaties ontwikkelen. In de parterre is de fingerprint vertaald in een patroon van hagen en vaste planten. In het voorjaar bloeien tussen de hagen verschillende soorten bolgewassen.

nfi-bloemen.jpg  
 
nfi-bloemenweide.jpg
 

In Smaak schrijft Marina de Vries over het ontwerp van de buitenruimte en over de zoektocht naar de ziel van het park.