Boompjeswal Groenlo

boompjeswal001.jpg
foto: Paulien Varkevisser

Samen met Koninklijke Ginkel Groep hebben we een ontwerp gemaakt voor een deel van de vesting van Groenlo. Het plan is voorjaar 2015 opgeleverd.

Groene vesting en romantisch park.
Het ontwerp geeft het gevoel van twee werelden; de wereld van de 17e eeuwse  Grolsche vesting en die van het 19e eeuwse romantische park. Zichtlijnen over het water verbinden de twee werelden.

 romantisch-park.jpg schootsveld.jpg 


De Boompjeswal is aan de vestingkant beplant met monumentale strakke rijen bomen en blokhagen. Het zijn dezelfde blokhagen die we eerder bij het Mussenbergbolwerk hebben gemaakt.

boompjeswal006.jpg
foto: Paulien Varkevisser

Aan de overzijde van het water is na de ontmanteling van de vesting een park aangelegd. In dit park zijn de kenmerken van de romantische parken uit de 19e eeuw teruggebracht. Glooiende gazons, boomgroepen, rododendrons en een slingerende waterkant met moerasplanten bepalen hier het beeld.

boompjeswal007.jpg
foto: Paulien Varkevisser

Naast de grote groepen vaste planten is de volliére opnieuw een eyecatcher worden. Ook het oorlogsmonument wordt mooi ingepast.

boompjeswal002.jpg
foto: Paulien Varkevisser

In het plan is speciaal aandacht gegeven aan de beplanting en de ecologische waarden. Er zijn grote vaste planten borders aangelegd. Het gras aan de vestingkant wordt strakgemaaid terwijl aan de parkkant een ruigere bloemenrijke situatie zal ontstaan. Dit wordt aangelegd volgens het Heem concept. In het park zal ook een Dierentil, verblijfplaats voor vleermuizen, vogels en bijen een plaats krijgen.

boompjeswal005.jpg
foto: Paulien Varkevisser
Bewaren