What’s behind?

Development plan for a noise barrier on the A28 motorway by Dwingelderveld

We designed a new noise barrier and an ecoduct with an exceptional appearance, to be built along the section of the A28 motorway opposite Dwingelderveld National Park.

dwing-vogelperpectief-zuid.jpg

In early 2010, the Province of Drenthe issued three landscape design agencies the assignment to produce an outline design for the barrier and the ecoduct. Parklaan Landschapsarchitecten produced the winning outline, and was subsequently commissioned to develop it into a final design.
Dwingelderveld is due for redevelopment during the next few years, with a view to improving the quality of both its water management and wildlife habitat. The development plan drawn up also comprises the construction of a noise barrier alongside and an ecoduct spanning the A28 motorway. The soil excavated from Dwingelderveld is to be recycled in this noise-reducing structure, thus rendering Dwingelderveld National Park even more tranquil than before.

dwing-perspectief02.jpg

The structure designed is anything but a standard noise barrier. Parklaan designed a gently sloping landscape which is in keeping with the characteristics of Dwingelderveld, alongside a 6-km stretch of the motorway. The sloping landscape we designed merges seamlessly with this terrain. The section of noise barrier north of the road connection to Spier comprises woodland features, while that to the south has been planted with typically heathland vegetation.

nois barrierl-Dwingelderveld

The design features of the noise barrier were also applied to the ecoduct, which connects Dwingelderveld to Terhorsterzand. The gently sloping contours of this cover sand landscape subtly span the motorway. Motorists therefore drive through beneath the forest as it were.

ecoduct-spier-dwingelderveld

The barrier also bears the logo of Dwingelderveld National Park, a sheep’s head in silhouette. This logo also serves as a viewpoint for ramblers in the area.

uitkijkpunt-02.jpg    uitkijkpunt-01.jpg
BewarenBewarenBewaren