A new centre for Ploossche Hof

The redevelopment of a district built in the 1970s

plo-strip4.jpg
Several years ago, redevelopment commenced in the Haren, Donk and Reit districts of Den Bosch, which were originally constructed in the 1970s. Ploossche Hof an area where a dilapidated shopping centre and a residential block were demolished to make way for a new residential care centre, primary school, flats and several shops. Parklaan designed the outdoor space in this urban district centre.

As is common to these sorts of assignments, the schedule of requirements for the public space comprised a large number of parking spaces. Space also had to be found for a thoroughfare for cyclists and pedestrians, however, so that everyone could get back and forth to school or the shops safely and conveniently.

Given that the dimensions of the parking spaces are completely mandatory, the grid of parking spaces and access roads was first laid over the area covered by the plan. A pedestrian and cycle strip was then superimposed on the grid, while other spaces were sacrificed in which to plant trees and hedges. The application of this pattern enabled the creation of a parking area that does not simply look like an empty car park during quiet periods. The ambience is then set by the widely spaced trees (Gelditia Triachantos ‘Imperial') and hedge beds (Lonicera nitida).

plo-strip.jpg

The pedestrian & cycling strip runs through the middle of the area, connecting Ploossche Park and the green zone known as De Heinis. Its central location is bound to attract strollers from the care centre, schoolchildren and the shopping public alike to the strip.

plo-strip2.jpg

The strip has a high level of outfitting, and is paved with a special slab designed by Baukje Trenning. The street furniture installed on the strip was designed by studio Parade.

plo-strip3.jpg

Paving slabs bearing a hand pattern were laid both at the entrance and used to indicate the various zones. This encourages the children to decorate the pavement using coloured chalk. The playground is located on the overpass to the park. It is open to the public and therefore widely used by neighbourhood children after school.

ph_handjes.jpg