Blauwe regen voor Den Bosch


blauwe-regen-westwal
Westwal Den Bosch

Een bewonersinitiatief

De Vughterstraat is in oktober 2012 de eerste duurzame winkelstraat van Den Bosch geworden. Om dit Duurzame karakter uit te dragen is door een groep ondernemers het idee gelanceerd om de Vughterstraat een groener karakter te geven. Een karakter dat de bezoeker de straat in lokt, maar ook kan aansluiten op de groene Willemsplein en Ponte Pallazzo. Daarnaast zal meer groen positief zijn voor het leefklimaat.

Maar hoe doen we dat en wat willen we wel en wat niet? In overleg met de gemeente Den Bosch is in 2013 besloten de pilot Blauwe Regen te starten. De pilot was een eerste aanzet en warmmaker, want goed voorbeeld doet volgen. Het doel van de pilot was het aanplanten van Blauwe regen planten en het bepalen van de valkuilen, kansen en randvoorwaarden. De ervaring is door de gemeente gebruikt om een beleidskader op te stellen, want voor de binnenstad was er nog geen geveltuintjesregeling.

blauwe regen vughterstaat
Vughterstraat, 2014

Blauwe regen kleurt de straat

De buitenruimte van de Vughterstraat straalt ondanks de grote variatie aan panden een zekere ingetogen kwaliteit uit. Dit komt door de inrichting van de buitenruimte met de natuurstenen trottoirs, de eenheid in fietsenrekken, afvalbakken en de weg van gebakken klinkers. Door te kiezen voor één  kenmerkende en opvallende soort wilden we de Vughterstraat een eigen kenmerkend gezicht geven. Dat idee is inmiddels uitgebreid naar het hele centrum, waar al aardig wat Blauw regens staan.

De Blauwe regen straalt kwaliteit, luxe en zuidelijkheid uit. Daarnaast is het een plant die goed tegen de stedelijke hitte kan en hij heeft een enorme groekracht, iets dat in het stedelijk gebied erg handig is.

Het leuke aan de Blauwe regen is dat hij in alle seizoenen mooi is. In het voorjaar igeurt hij met blauwe trossen, ook als hij niet bloeit heeft hij een mooie bladstructuur en in de winter valt het mooie gedraaide hout op. Daaraast is hij sterk en kan jaarlijks flink gesnoeid worden. Hij is geschikt voor zon en half-schaduw en kan daardoor in bijna alle straten worden gebruikt.

Om er voor te zorgen dat we een duurzame en mooie uitstraling krijgen hebben we de aanplant van gevelgroen gestroomlijnd.
  • Er moet voldoende loop- rolstoel ruimte overblijven
  • Er moet voldoende groeiruimte op de gevel zijn
  • Monumenten mogen niet worden aangetast
  • Gebruik van Blauwe regen (Wisteria sinensis ‘Prolific’).
  • RVS klimkabel tegen de gevel
  • Geveltuincontract met de gemeente
  • Indien sprake is van een huurpand is de huurder verantwoordelijk voor toestemming van de eigenaar.
  • De huurder of eigenaar is verantwoordelijk voor het jaarlijkse snoeionderhoud.
aanplant
Aanplant eerste Blauwer Regens in de Vughterstraat, 2014
 
Het vervolg
 
De pilot gold voor de hele Vughterstraat en Schapenmarkt. Inmiddels heeft de gemeente een gevelgroen beleid vastgesteld. Jaarlijks is er een bedrag beschikbaar voor de aanplant. Bewoners moeten zelf iets bijdragen aan de plant en kabel. De regels, die we zelf opgesteld hadden, zijn uitgebreid. In bepaalde delen van het centrum vindt de gemeente het niet verantwoord om groen tegen de gevels te zetten. Het zou het beschermde stadsgezicht aantasten.
Bij rijks- en stadsmonumenten wordt door de gemeente per pand bekeken of de gevel wordt aangetast of niet. De gemeente heeft de folder 'Gevelgroen in de binnenstad' gemaakt waarin de voorwaarden en werkwijze beschreven staan. Er staat ook een telefoonnummer in voor als u meer informatie wilt over het project.

Er zijn sinds de start van het project inmiddels meer dan 40 Blauwe Regen planten in de stad aangebracht. Het idee heeft zich uitgebreid naar de Brugstraat-Bosschedijkstraat, Hinthamerstraat en Capucijnenpoort. Bewoners van de Westwal, Beursestraat/Museumkwartier, Kerkstraat en Scheidingsstraatje zijn ook bezig met de voorbereidingen. We hopen natuurlijk dat het ook deze initiatiefnemers lukt op Blauwe regens aan te planten! 

blauweregen gevel ParklaanPand Parklaan landschapsarchitecten Vughterstraat, 2017

Marcel Eekhout heeft het project in de Vughterstraat begeleid. Heeft u vragen over dit
bewonersinitiatief of heeft u hulp nodig? bel of mail ons dan gerust!