My own space in Brabant

Boomhutten met een verhaal

Op verzoek van De Kunstpraktijk in Veldhoven neemt Parklaan landschapsarchitecten deel aan de expositie ‘My own space in Brabant’. Op basis van het thema van de expositie heeft Parklaan ervoor gekozen boomhutten in Brabant te fotograferen. Na een oproep in de krant en op Linkedin kwam er een stroom van enthousiaste reacties binnen. Parklaan werd door veel bouwers uitgenodigd om foto's te maken. Het fotowerk geeft een beeld van deze ruimten in Brabant.


boomhut-brabant.jpg

Boomhutten zijn een symbiose van natuur en architectuur. Elke boom en elke bouwer is anders. Het resultaat is een uniek ontwerp. Tijdens het bouwen wordt het ontwerp vaak aangepast aan het specifieke verloop van de takken en stam van de boom. Het overgrote deel van de boomhutten is gebouwd met hergebruikt materiaal. In die zin bepaald het voorhanden zijn de materiaal ook vaak de vorm en uitstraling. Schrootjes uit het jaren 70 huis of een houtentrap van de buurman.

bouwboomhut

Er zijn hutten die worden gebouwd op basis van een van te voren bedacht ontwerp. Er zijn echter ook boomhutten die ter plekke ontstaan en waar jarenlang aan wordt doorgebouwd. Ze worden steeds aangepast aan nieuwe ideeën en gevonden materialen.

Een boomhut is een bouwsel voor alle leeftijden. Maar er zijn twee hoofdgroepen te onderscheiden; de kinderhutten en de hermitages. De hermitages zijn voor volwassenen een plek om tot rust te komen, een krant te lezen of een wijntje te drinken. Even weg van de hectische wereld. Het hoge perspectief zorgt voor een vrij onafhankelijk gevoel en een mooi uitzicht. Reeën en vogels kunnen worden gespot zonder dat zij het merken.


boomhut met stoel

Kinderen gebruiken de boomhut vooral als speelparadijs. Ze bouwen de hut zelf of met opa en pa. Ze passen de hutten vaak zelf weer aan. Ze brengen meubilair en attributen naar de hut, chillen en slapen erin. De inrichting varieert van voetbalhonk en roversnest tot chillruimte met mooie kussen en een zachte vloer. Het belangrijkste is dat de kinderen bevrijdt zijn van de ouders die zich overal mee bemoeien. Het is hun eerste eigen plek.

boomhut met stoeltje

De toegang tot de boomhutten zijn even divers als de vormgeving van de hutten zelf. Natuurlijk zijn er ladders en trappen in alle vormen en maten, maar ook touwen, bomen en stangen geven toegang. De boomhutten steunen op bomen, takken of toegevoegde  houten palen. Technisch vernuft moet ervoor zorgen dat de hut bij ook bij storm en een heftig bewegende boom heel blijft. 

boomhut met loopbrug

Vanaf 26 mei is het magazine '12 boomhutten in Brabant ' te koop via De Kunstpraktijk en Blurb. De digitale versie is te koop via Blurb en Apple iBooks.

Belgische handleiding om zelf een boomhut bouwen.

Engelstalige site voor het bouwen van een boomhut.

Zoek je hulp van een prof. Kijk dan op de site van de boomhutvrouw


Tentoonstelling

De Kunstpraktijk, Dorpstraat 6a, Veldhoven,
26 mei tot  14 juli 2013

Parklaan
landschapsarchitecten
, tot en met 1 oktober 2013
Maandag tot en met donderdag van 9.00 - 17.00 uur. Wil je op een ander moment langs komen, bel dan even met Marcel 06-21291560. Dan zorgen wij dat we er zijn!