Thesaurus Fectio

Inrichtingsplan castellum Fectio, Bunnik

fectio-sfeerbeeld.jpg
Parklaan heeft in opdracht van de Provincie Utrecht een inrichtingsplan gemaakt voor castellum Fectio en omgeving. Het castellum is een onderdeel van de Romeinse Limes; de verdedigingslinie en verbindingsroute die de noordgrens van het Romeinse Rijk markeert. Het ontwerpteam dat we voor deze opgave hebben samengesteld bestond uit Parklaan landschapsarchitecten, Paul de Kort (beeldend kunstenaar) en Ivar Schute (archeoloog) RAAP.  

fectio-en-vechten.jpg

Het plangebied, dat rond fort Vechten in Bunnik ligt, is een archeologisch monument van circa 30 hectare groot dat tot de top 4 in Europa behoort. De Romeinen hebben op deze plek, over een periode van 300 jaar, 7 verschillende forten gebouwd. Het laatste castellum van 315 na chr. is verbeeld. Een betonnen plint geeft de contour van het 3 hectare grote castellum aan. Op de plint wordt een deel van de wanden en torens opgetrokken uit strekmetaal. De Limeswegen, de vicus (het dorp rond het castellum) en de Romeinse Rijn zijn elk op een eigen manier verbeeld. 

fectio-vogelvlucht.jpg

Samen met fort Vechten zal het castellum een top attractie van formaat worden. Recreanten kunnen door het gebied dwalen en komen daarbij allerlei ontdekkingspunten van de Romeinse tijd tegen. De Romeinse bouwwerken zijn niet letterlijk gereconstrueerd. We tillen een tipje van de sluier op, waardoor een spannende combinatie van reconstructie en verbeelding ontstaat. Met materialen als strekmetaal, beton, hout maar ook met zuilvormige bomen worden de verschillende onderdelen verbeeld.

definitief ontwerp castellum Fectio


 
Interactieve Romeinse limeskaart (bron http://vici.org ontwikkeld door Rene Voorburg). Parklaan heeft gegevens die in het kader van het streefbeeld Zuid-Holland en Fecto zijn verzameld ingevoerd in dit systeem.

Het ontwerpteam voor Thesaurus Fectio is Parklaan, beeldende kunstenaar Paul de Kort en Ivar Schute (RAAP archeologie). In totaal waren bij het project 6 archeologen betrokken. 


Wilt u meer weten? Lees dan de artikelen die in het Algemeen Dagblad, vakblad Groen verschenen, Reformatorisch dagblad of het interview uit de   RAAP nieuwsbrief. 

Naar projectpagina streefbeeld Limes Zuid-Holland

Naar inrichtingsplan parkeerplaats Nationaal Centrum Nieuwe Hollandse Waterlinie, fort Vechten
Naar streefbeeld tankgracht Nieuwe Hollandse Waterlinie

 

Bewaren