Ontwerp voor tankversperring

De slagschaduw van de oorlog

tankversperring-009.jpg
ontwerp voor visualisatie van de tankversperring


In opdracht van de Provincie Utrecht heeft Parklaan in visie gemaakt voor het beleefbaar maken van de tankgracht bij Utrecht. De tankgracht is onderdeel van Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd in de WO II aangelegd als versterking van de waterlinie. In het plan worden verschillende aanbevelingen gedaan waaronder het weer zichtbaar maken van de tankversperringen. In een vervolgopdracht hebben we een strategie ontwikkeld voor het zichtbaar maken van de versperringen. De vormgeving twee tankversperringen is uitgewerkt. 

tankversperring biltseweg

Een tankversperring of asperge versperring werd aangebracht waar een weg de tankgracht kruiste. De tankversperring bestond uit een betonblok met daarin stalen pennen. Na de tweede wereldoorlog zijn de asperges verwijderd. Het betonblok bleef meestal liggen en verdween onder een dikke laag grond of asfalt.

We willen en kunnen niet overal de asperge versperringen reconstrueren. Daarom hebben we gezocht naar een verwijzing die de ligging en de werking van de versperring aangeeft. 

tankversperring-009.jpg tankversperring-007.gif

versperring-biltseweg.jpg
visualisatie van de tankversperring Utrechtseweg in de Bilt

Als het beton van de versperring is verwijderd of te diep onder het maaiveld ligt brengen we een betonplaat aan in de verharding. Op deze plaat is het patroon van gaten waarin de pennen gestoken, aangebracht. De stalen pennen maken we zichtbaar door de slagschaduw van de pennen op het wegdek aan te brengen. We hebben daarvoor het begin van de oorlog, 10 mei in de ochtend, gekozen. Afhankelijk van de plek van de versperring ten opzichte van de zon is, de slagschaduw anders. Daarnaast geeft een codering uitleg over het element. ‘WO II en versperring‘ spreken voor zich. Een uniek nummer geeft weer welk het type versperring het is en het aantal stalen pennen. T2.110 is een Type 2 versperring met 110 asperges . 

tankversperring-006.gif
voorbeeld van een tankversperring die in 1940 langs de tankgracht stonden