De Groene Zenne

Een herinrichtingvisie voor de Anspachlaan in Brussel

Voor de Anspachlaan in Brussel, een brede verkeersader dwars door de stad, heeft Parklaan landschapsarchitecten samen met Myrna Baks een ontwerp gemaakt. Het plan is een inzending voor de ideeënwedstrijd die in 2011 werd uitgeschreven door BRAL, een organisatie die zich sterk maakt voor een groen en leefbaar Brussel. 


beurs-brussel.jpg
beursplein wordt dé ontmoetingsplek aan de Aspachlaan

Het plan verandert de drukke verkeersas, die het centrum van Brussel in twee delen splitst, in een verbindende groene rivier, de parkstrip. Ooit stroomde hier de rivier de Zenne. Parklaan brengt deze historische lijn terug als De Groene Zenne. 
 thema-barriere.jpg  thema-groene-ruggegraat.jpg

nu: Anspachlaan een barierre in de stad

straks: de parkstrip verbindt pleinen en parken

Het wordt dé groene ader binnen de kleine ring van Brussel. De Groene Zenne verbindt pleinen en parken, maar is zelf ook groot genoeg om als parkstrip te fungeren. Glooiende grasvelden, los gestrooide bomen en zitranden vormen de basis waar ook rekening gehouden wordt met de wensen van bewoners, bijvoorbeeld het integreren van speelplekken, speelgazons en bloemenweiden. 

Anspach een drukke verkeersader concept.jpg

van een drukke verkeersader

naar een groene parkstrip in de stad

De Groene Zenne en de aanliggende gebouwen zijn optimaal toegankelijk voor de voetganger en fietser, zowel via de brede promenades en een hoogwaardige fietsstraat als via de metro die onder het park ligt. De metro in- en uitgangen veranderen in groene poorten naar de parkstrip.
anspach-deel1.jpg
Het Beursplein, dat in de huidige situatie eigenlijk alleen uit een trappenpartij bestaat en waarvoor op de Anspachlaan al een aantal keren demonstratieve picknicks zijn georganiseerd, wordt nu autovrij en een échte pleinruimte. Het is dé ontmoetingsplek voor de stad, een hoogwaardig ruimte waar de Zenne in de vorm van bruisende fonteinen zichtbaar wordt, een knipoog naar de ontstaansgeschiedenis van Brussel. Het is een plein voor ontmoeting, voor concerten en manifestaties, een verblijfs- en gebruiksruimte vol dynamiek die de vitaliteit van de stad onderstreept en het centrumgebied tot één geheel maakt. 
anspach-deel2.jpg