tuin voor de stad

ontwerp voor de omgeving van het stadhuis in Meppel
 

Het nieuwe stadhuis van Meppel ligt in ´de Tuin van de Stad´. Het stadhuis werd op 5 november 2005 in gebruik genomen.

De tuin is een plek van rust en ontmoeting; een groene kamer. De tuin nodigt uit tot verblijf. Je kunt er rustig zitten, bijkletsen en kinderen kunnen er heerlijk spelen. De tuin van de stad ligt langs een informele route naar het historische centrum van Meppel.

Strakgeschoren hagen, een transparant bladerdak, gras en een plein vormen samen de ruimte. In de tuin speelt water een belangrijke rol.

De basis van de tuin wordt gevormd door drie verschillende grondvlakken, die het hoogteverschil tussen de Grote Oever en het Mallegat zichtbaar maken: het Plein, het Hellende Vlak en de Bedding.  

Het Plein bestaat uit horizontale en hellende vlakken. Het verbindt de entree van het stadhuis met de tuin en de Grote Oever. Het plein bestaat uit antracietkleurig Chinees hardsteen. Het wildverband van de tegels hebben we zo ontworpen, dat een levendig gevarieerd beeld ontstaat. Het plein en de traptreden hebben eenzelfde kleur zodat een monolitisch karakter ontstaat.  

 
Op het plein staat het kunstwerk Time and Roses van Nicolas Dings.  

 tvds_overzicht.jpg

Het Hellend Vlak heeft een hoogteverschil van ongeveer 60 cm. Dit hoogteverschil wordt onder andere zichtbaar gemaakt met behulp van de waterlijn. Het water in de waterlijn stroomt onder vrij verval naar het Mallegat. s'Avonds geeft het water een blauw licht.

De Bedding van het Mallegat is het laagste deel van de tuin. Het lage deel van de Bedding kan volstromen met water. De winterbedding wordt begrensd door betonnen (zit)randen. Deze bedding stroomt bij hoge winterwaterstanden vol. Bij extreem hoog water komt het water boven de betonrand en ontstaan er meerdere eilanden.

In de Tuin van de Stad is water een sfeerbepalend element. Met bewegend water wordt het verrassende en onverwachte uitgedrukt. Water komt in verschillende verschijningsvormen in de tuin voor.  

De waterlijn 
In de tuin ligt een waterlijn. Deze waterlijn is voor kinderen een aanleiding om te spelen, voor anderen is de permanente kabbeling rustgevend. De waterlijn geeft s'avonds een zacht blauw licht. De bron van de waterlijn ligt op het plein, het is een kunstwerk van Nicolaas Dings. De waterlijn mondt uit in het Mallegat. De padkruisingen zijn aanleiding tot bijzondere punten.

tvds_waterlijnlicht.jpg


tvdst_goot.jpg
 

De vijver 
Onder het gebouw, op de kruising van paden ligt een grote vijver. Het water in de vijver is altijd in beweging. Zon en kunstlicht worden door het bewegende water gereflecteerd op de kolommen, het plafond, het atrium en de bomen rondom. De vijver is bekleed met het zelfde hartsteen als waar het plein van is gemaakt. Het heeft een monolitische uitstraling.

Uit de Architect van januari 2007: " De vide boven de vijver levert een ruimte op die tegelijkertijd binnen als buiten is. Via de vijver werpt het zonlicht speelse reflecties op het plafond..... Dag en kunstlicht worden door het bewegende water gereflecteerd op kolommen, het plafond, het atrium en de bomen rondom' ....

 tvdst_vijver.jpg

Parklaan heeft de vijver bedacht om te voorkomen dat dit deel van het gebouw een sombere dode plek zou worden. Het idee om een levendig lichtspel te introduceren is gelukt. Het idee is samen met Dirk Jan Postel, de architect van het gebouw, uitgewerkt waardoor een samenhang tussen gebouw en buitenruimte is ontstaan. 

Het Mallegat (2e fase) 
De wisselende waterpeilen van het Mallegat worden zichtbaar gemaakt in de tuin. De smalle gracht verandert in de winter in een brede watervlakte. Afhankelijk van de hoogte van het water verandert de vorm van het Mallegat van een strak begrenste gracht in een bedding met vloeiende vormen en meerdere eilanden. De brug over het Mallegat is altijd toegankelijk.  

parkbank.jpg 
PARKbank

parkzit.jpg
PARKzit

tvds_parkbank.jpg

Parklaan heeft voor de tuin van de stad speciaal meubilair ontworpen. Het meubilair is gemaakt van zwart terazzo met parelmoer, hetzelfde materiaal als dat Nicolas Dings voor zijn kunstwek heeft gebruikt.  

parkzuil.jpg
PARKzuil

Nicolas Dinx heeft op de entree kolommen en roosters ornamenten aangebracht.