De Uitdagende Rotonde

Prijswinnend ontwerp voor een rotonde op de Floriade 2002

ligging in de polder

De hoofdstructuur van de Floriade en de entree zijn zichtbaar vanuit de lucht. De rotonde is als een stip op een routekaart. Overdag lijkt het een spiegelvijver; een helderblauwe kern met een fonkeling rondom. 's Nachts is alleen nog een blauwe lichtring zichtbaar. Aan weerszijden van de entree liggen Aardappelparterres verwijzend naar het landschap van Nederland.

De Floriade ligt in de openheid van de Haarlemmermeer. De entree is zichtbaar als heldere kleurstreep aan de horizon. De Bloemenkrater is het voorportaal van de bloemenzee van de Floriade en past qua belevingsintensiteit in de reeks Canion, Big Spotters Hill en de plas.

 bl-beplanting2.jpg

In de Bloemenkrater worden de bezoekers van de Floriade ondergedompeld in een explosie van kleur en schittering. Een heftige beleving als introductie en als afscheid. De planten vormen de toppers van de hedendaagse veredeling, heftige kleuren met een lange bloei. Per seizoen twee soorten. De kleuren staan vast: oranje als de kleur van Nederland en blauw de kleur van Nederland waterland.

 bl-beplanting.jpg

De eenvoud vormt de verbinding met de polder, de explosie is een voorbode van de Floriade. Vanuit de verlaagde hoofdas in de Floriade vormt de middenstip een horizon naar de openheid