Een dorpsplein voor Nijeveen

structuurplan en inrichtingsplan voor het centrumgebied van het dorp Nijeveen, Drenthe

nijeveen-molen.jpg
Centraal in het centrum staat de molen

Het centrum van Nijeveen moet worden opgeknapt. Zowel de buitenruimte als een deel van de gebouwen is versleten en voldoet niet meer. Zeker niet als de nabij gelegen Vinexwijk van Meppel doorgaat. In samenwerking met B+O architecten heeft Parklaan, in opdracht van de gemeente meppel, een structuurschets en vervolgens een inrichitngsplan voor de kern van Nijveen gemaakt.

nijeveen-structuurschets.png

Belangrijke doorkijken vanaf het centrum naar het buitengebied en het oude lint zijn de dragers van de plan. Het lint wordt ter plaatse van het centrum groen en ruim gemaakt. Nieuwe winkels en woningen worden in een carree rond een parkeerhof gebouwd waarbij de voorkanten gericht zijn op het lint, de molen en de Nijeveensche Grift.

nijeveen-doorzicht.jpgNijeveensche Grift met zicht op de watertoren bij Meppel

Het inrichtingsplan is gebaseerd op het shared space principe. De Dorpsstraat gaat bij het centrum over in een groot kamerbreed dorpsplein dat zich uitstrekt van voortuin tot winkelgevel en van de Nijeveensche Grift tot de molen.

nijeveen-bomenplein.jpg

Een nieuwe brug over de Nijeveensche Grift markeert de entree van het plein. De denkbeeldige weg is zichtbaar door middel van lijngoten en rasters van parkeermarkeringen. De parkeermarkeringen zijn hardstenen blokjes met een LED spot. Vanuit de school geeft een spoor van fel gekleurde blokjes de looproute voor de kinderen aan. De bomen zijn los over het plein gestrooid. Banken zijn zo geplaatst dat de belangrijkste vergezichten en karakteristieke gebouwen goed kunnen worden ervaren. De molen staat op een grasveld dat aan het nieuwe plein grenst.

Het plan is uitgevoerd in 2011.