De ontdekking van het Haagse Bos

ontwikkelingsvisie Haagse Bos, Malieveld en Koekamp


haagsebos.jpg

De ontwikkelingsvisie geeft een beeld van de ontwikkeling van de Koekamp, het Malieveld en het Haagse Bos voor de komende twintig jaar. De ontwikkelingsvisie is in een 'Open Planproces' ontwikkeld. Door inventarisatiebijeenkomsten, excursies, schetsdagen en reactiebijeenkomsten ( onder andere op de 'Dag van het Haagse Bos') hebben deelnemers wensen en ideeën kenbaar kunnen maken. Samen is nagedacht over oplossingen. Bij presentaties en op de gemeentesite van Den Haag is gebruik gemaakt van een speciale internetsite om de bewoners te informeren. Deze site, gemaakt door de gemeente Den Haag, is inmiddels erg gedateerd, maar geeft nog wel een goed beeld van het plan en het proces. Het is een tussenproduct naar de ontwikkelingsvisie. 

haagsebos-2.jpg

'De ontdekking van het Haagse Bos' is het leidend motief van de ontwikkelingsvisie. Mensen die het gebied nog niet gebruiken, zullen het bos ontdekken. Passanten zien geen groene muren maar vangen een glimp op van de inhoud, zoals de waterpartijen. De entrees zijn transparant en nodigen uit tot een bezoek.
Het wordt een gebied waar je niet snel uitgekeken bent. Er is steeds weer iets nieuws te ontdekken. De historie komt in het bos tot leven door oude namen van plekken en paden weer in ere te herstellen, door het verbeelden of zichtbaar maken van belangrijke gebeurtenissen, vergezichten of bouwwerken. De natuur zorgt voor de ontdekking van steeds veranderende beelden met bloementapijten in het voorjaar, herfstkleuren in het najaar en onstuimig groen in de zomer. Op de Koekamp ontdek je op welke wijze de ooievaar en de edelherten leven. In het bos ga je op zoek naar de vleermuis, de eekhoorn en de ijsvogel. Zij zullen door allerlei voorzieningen geleidelijk in aantal toenemen. Er zullen steeds meer natuurwaarden te ontdekken zijn. Door het organiseren van kunst- en muziekmanifestaties gaat het gebied weer leven en vormt het een plek voor inspiratie en bezinning.

koekamp.jpg

Wil je meer weten over dit speciale project lees dan de volgende artikelen:

Bomen over het Haagse Bos 1 en Bomen over het Haagse Bos 2