De snelwegkolonisten

Ontwerp voor wonen langs de snelweg

glazen-woningen.jpg

Bij de prijsvraag 'Het Snelweghuis' hebben we de verzorgingsplaatsen langs snelwegen ingezet als een verdichtingsstrategie, die te vergelijken is met het ontstaan van oude buurtschappen. Buurtschappen ontstaan van oudsher op knooppunten van wegen. Meestal bestonden deze uit een klein aantal huizen en basisvoorzieningen. In dit ontwerp fungeert de snelwegafrit of verzorgingsplaats als sturingsinstrument voor het ontwikkelen van dergelijke buurschappen. De voorzieningen, zoals buurtsupermarkt, truckerscafé, stiltecentrum en speelvoorzieningen, dienen zowel de snelweg- passant als de buurtschapbewoner.

Het ontwerp is opgebouwd uit vier gebieden:

  • Het centrale Energieplein met voorzieningen;
  • Het Dynamische Vlak met parkeerplaats voor vrachtwagens en campers;
  • De Boomweide met glooiend grasveld;
  • Het Lege Veld dat de overgang naar het landschap vormt.

 
Er zijn drie woningtypen ontwikkeld: de Wolkwoning, de Lichtvilla en het Zichthuis. Ze reflecteren de kwaliteiten van het gebied waarin het woningtype is gelegen.

snel-kolonisten.jpg

Ontwerp in samenwerking met Joep Mol architect en Paul Segers architect gemaakt.